KNVB gefrustreerd over overheidsbeleid openingstijden voetbal

KNVB gefrustreerd over overheidsbeleid openingstijden voetbal

De KNVB en voetbalclubs uiten hun frustraties om geen amateursport toe te laten na 17:00 uur. Er zijn volgens hen “geen geldige redenen” voor de maatregel. De KNVB is gefrustreerd over het besluit van het demissionair kabinet om niet te tornen aan de openingstijden voor amateursport in coronatijd. Daartoe had de NOC*NSF opgeroepen in de Tweede Kamer, maar na een stemming was er geen meerderheid.

Dat stelt de Koninklijke voetbalbond teleur, want in Zeist hadden ze graag gezien dat de amateursport tot de essentiële sectoren zou worden gerekend. Volgens hen doet de sportsector juist iets cruciaals: “Het sporten draagt bij aan een betere gezondheid, sterkere weerstand en een verkleining van kans op hart- en vaatziekten zoals bijvoorbeeld diabetes, alsook psychische problemen.” Dit valt te lezen in een statement van de KNVB.

Nederlands voetbal wordt keihard geraakt

De coronamaatregelen die sinds eind november gelden hebben ook effect op de amateursport en dat geldt eveneens voor amateurvoetballers in Nederland. Trainingen en wedstrijden mogen niet meer ‘s avonds plaatsvinden en voor de meeste clubs geldt dat die in de avonduren trainen. De huidige maatregelen moeten tot 18 december gelden, maar de kans bestaat dat het beleid daarna wordt verlengd. Bij professionele voetbalwedstrijden zijn op dit moment ook geen supporters welkom. Met de maatregel om niet-essentiële zaken op slot te gooien tussen 17:00 en 05:00 uur moeten contacten tussen mensen en de verspreiding van het virus worden tegengegaan.

“Sporten is juist wel essentieel”

Volgens de KNVB en veel sportverenigingen is sporten juist wel essentieel, zeker tijdens de pandemie die nu gaande is. Mensen moeten fit blijven en aan hun weerstand werken in plaats van dat ze thuis worden opgesloten. Bovendien vinden veel sporten buiten plaats. De Nederlandse overheid heeft als tegenargument dat er veel reisbewegingen zijn en dat veel van de besmettingen juist op die momenten plaatsvinden, niet tijdens het sporten zelf. Volgens de KNVB zijn er in Nederland nauwelijks reisbewegingen, omdat mensen gemiddeld op 1.6 kilometer afstand van een voetbalclub wonen en veel mensen gebruik maken van de fiets in plaats van gesloten transportmiddelen. Onze voetbal voorspelling? Dat het coronavirus het Nederlandse voetbal nog heel veel winters zal dwarszitten.