Ook Ajax ontkomt er niet aan: corona-explosie in Amsterdam

Corona

Voetballen in tijden van corona: het is voor iedereen even wennen. Dat geldt voor de lege stadions, de mondkapjes, en de laatste tijd ook: de uitgedunde selecties. Want als er een speler besmet is dan moet ‘ie in quarantaine en dat betekent dus ook dat hij niet kan worden opgeroepen voor de wedstrijd. Aangezien voetbal een contactsport is kan het zo snel oplopen met de besmettingen en dat hebben voetbalclubs inmiddels ook al ondervonden.

Ajax had deze week bijvoorbeeld te maken met 11 besmettingen en ging daarom in eerste instantie met een zwaar gehavende selectie naar Denemarken toe. Met slechts 17 spelers, waaronder één keeper, reisden de Amsterdammers af naar Denemarken voor de Champions Leagueconfrontatie met FC Midtjylland. We leggen uit hoe dat precies zit.

Onzekere tijden

Want er valt nogal een hoop uit te leggen. Bijvoorbeeld dat spelers als Dusan Tadic, André Onana en Davy Klaassen alsnog naar Denemarken mochten afreizen en zich bij de groep mochten aansluiten. Terwijl het duel op dinsdagavond zou plaatsvinden, kregen deze spelers pas om 16:00 te horen dat ze alsnog mochten spelen.

En dat zorgt nogal voor de nodige verwarring. Omdat een PCR-test niet altijd betrouwbaar is, is er op een dag voor de wedstrijd een nieuwe test gedaan waarna de uitslag binnen 24 uur bekend wordt, op de dag van de wedstrijd in dit geval. Je kunt je voorstellen dat dit voor de nodige verwarring zorgt. De wedstrijd zelf? Die werd met 1-2 beslist in het voordeel van de Amsterdamse club.

Zelfs de vicepremier bemoeit zich ermee

Vicepremier Hugo de Jonge kreeg tijdens de nationale persconferentie, die eveneens op dinsdagavond plaatsvond, een vraag over de corona-explosie bij Ajax. Hoewel 11 spelers op de maandag positief getest werden, zou een aantal van hen op dinsdag toch op het veld staan. Er wordt dan ook getwijfeld over de consistentie van de tests.

Want hoe betrouwbaar is een test als iemand die positief getest wordt een dag later toch als negatief wordt getest? De Jonge zegt daarover: “Als er veel getest wordt dan is het logisch dat er meer positieve tests zijn (voetbalclubs testen meerdere keren per week, red.): dat is helemaal niet onlogisch, vooral bij asymptomatische gevallen.

Toch is onze voetbal voorspelling dat veel mensen die uitleg niet zo heel logisch zullen vinden. Wij verwachten de komende tijd nog veel meer onzekerheid waar ook de voetbalwereld door geraakt wordt.