Ook zoals verwacht: Italië bereikt als eerste de EK-finale

Ook zoals verwacht: Italië bereikt als eerste de EK-finale

De Italianen spelen het beste voetbal op het EK, maar tegen Spanje hadden ze het toch erg zwaar: via penalty’s is de eerste EK-finalist dan toch bekend.

De groepsfase was flitsend, het duel tegen België eveneens, en ook gisteren liet Italië eens te meer zien waarom het wordt beschouwd als absolute favoriet voor de EK-titel.

Al ging het niet van harte. Het fel bekritiseerde Spanje speelde een uitstekende halve finale en was bij vlagen zelfs beter dan de ploeg van Roberto Mancini.

De penalty’s zouden het verschil maken: 4-2 in het voordeel van Italië. Met een ijskoude laatste penalty van Jorginho.

Vanaf de eerste EK-minuut de sterkste ploeg

En daarmee lijkt ook deze voetbal voorspelling uit te komen, want als er één ploeg is die vanaf de eerste EK-minuut indruk weet te maken, dan is het wel Italië.

Sterker nog: de Italianen waren de eerste ploeg die in actie zouden komen, want het openingsduel vond op 11 juni plaats in het eigen Rome.

Toen werd Turkije kansloos met 3-0 aan de kant geschoven en precies een maand later staan de passievolle Italianen in de finale van het toernooi.

Dan vindt de wedstrijd in het Engelse Wembley plaats dat gisteren toch vol zat met Italianen — ondanks het inreisverbod uit het Zuid-Europese land.

In de Britse hoofdstad wonen namelijk veel Italianen en die zouden massaal gehoor geven aan de oproep om Azzurri te steunen.

Football is coming home

Al zal het stadion vandaag net zo vol zitten. De tegenstander van Italië zal voortkomen uit de wedstrijd tussen Engeland en Denemarken en beide ploegen hebben een gunfactor.

De Engelsen maken een uitstekende indruk en hebben tijdens het hele toernooi nog geen enkel tegendoelpunt gekregen.

Van Denemarken valt te zeggen dat ze een grootse indruk maken na het eerste duel, maar toch ten onder te zijn gegaan tegen Finland, mede vanwege de schok van Christian Eriksen.

Als ze het toch flikken om zich te plaatsen voor de finale dan is dat een wereld prestatie, al zal Engeland er alles aan doen om de winst te pakken.

Zowel de halve finale als de finale vinden namelijk in eigen huis plaats. Met hopelijk voor de Britten de eerste EK-titel ooit.

De enige en laatste beker van de Engelsen dateert alweer uit 1966, toen werd het WK gewonnen.

Waar toen de finale plaatsvond? Het Wembley. Net als komende zondag.