Oranje wint, maar oogt zwak richting eerste EK-wedstrijd

Met een overwinning op zak gaat Oranje richting het eerste EK-duel van zondag tegen Oekraïne. Het uitzwaaiduel tegen het elftal van Georgië eindigde in Enschede in een uiteindelijke 3-0 overwinning voor Oranje. Maar goed was het alles behalve. Hoewel de spelers in de tweede helft steeds meer los kwamen, zou het optreden van het elftal in de eerste helft weer uitermate zwak zijn.

Al op zondag spelen de mannen van bondscoach Frank de Boer het eerste EK-duel tegen Oekraïne en nog altijd weet de oefenmeester niet met welk elftal of systeem hij moet spelen.

Er is nog genoeg werk aan de winkel, en dat terwijl de tijd nu wel heel erg begint te dringen.

“Rommelig en vaak zelfs slecht”

Net als tegen Schotland was het spel van Oranje ook tegen Georgië niet best. Het was zelfs meteen oppassen geblazen voor Nederland, dat al na één minuut een kans van Georgië moest incasseren.

Veelzeggend was dat Oranje — via nota bene een strafschop — toch op voorsprong zou komen. De 1-0 stand verbloemde daarom veel van het slechte spel.

Het elftal van De Boer was uitermate rommelig en vaak zelfs slecht, terwijl Georgië, de nummer 91 van de FIFA wereldranglijst, juist grote kansen kreeg om Oranje pijn te doen.

Ook de kansen voor de ploeg van De Boer bleven onbenut. In de tweede helft zou het spel vooruit gaan en kwamen ook meer doelpunten op het scorebord te staan.

Heel bemoedigend is het niet: het oefenen is voorbij voor Oranje en het oogt uitermate zwak allemaal.

Duo Wout Weghorst-Memphis in de aanval?

Opvallend was wel de inbreng van Wout Weghorst. De aanvaller van Wolfsburg werd lange tijd gepasseerd door Frank de Boer om in aanloop naar het EK alsnog te worden geselecteerd.

De Twentenaar werd voor de eerste keer opgeroepen in 2018 en heeft sindsdien slechts 6 duels voor het Nederlands Elftal op z’n naam staan. Met zijn goal tegen de Georgiërs heeft de aanvaller nu ook z’n eerste doelpunt voor Oranje gemaakt.

Dat werd op gepassioneerde wijze gevierd door de patriottische spits voor wie het doelpunt heel veel betekent. De assist werd gegegeven door Memphis met wie hij naar eigen zeggen vooral op de trainingen een goede klik heeft op het veld.

Of Weghorst & Depay ook een aanvalsduo zullen zijn op het EK, dat is nog maar de vraag, maar aan de passie van Weghorst zal het in ieder geval niet liggen. Onze voetbal voorspelling?

Dat Weghorst, ondanks alle kritiek van De Boer, toch de eerste spits zal worden. En dat we maximaal de kwartfinale halen.