Over 1.5 week is het zover: de Eredivisie gaat van start

Over 1.5 week is het zover: de Eredivisie gaat van start

We hebben even geduld moeten hebben, maar op 12 september wordt er dan eindelijk afgetrapt met de Eredivisie. Dat is na een gedwongen corona stop van zo’n half jaar en dat is nogal een flinke tijd als je er nu zo op terug blikt. Elke Nederlandse voetbalfan zal daarom ook uitkijken naar zaterdagmiddag 12 september om 16:30 als FC Utrecht in eigen huis aftrapt tegen AZ. Althans, als het tot de aftrap komt, want er zijn al wat complicaties.

Twee spelers van de thuisclub zijn namelijk positief getest op corona en die moeten in quarantaine. Het is vooralsnog onduidelijk om wie het gaat en of het om voetballers gaat of om mensen die tot de technische staf behoren. Het is om die reden afwachten tot de testresultaten van de hertest beschikbaar zijn. Tot dan gaan we ervan uit dat het doorgaat. En dat vraagt om een vooruitblik, want de Eredivisie 2020/2021 wordt anders dan ooit tevoren.

Eredivisie 2020/2021 protocollen

Dat gebeurt wel met de nodige protocollen, want geen stadion in Nederland zal er nog hetzelfde uitzien als iets minder dan een jaar geleden toen de vorige competitie van start ging. Voor de Eredivisie 2020/2021 gelden er allerlei protocollen waarvan we de belangrijkste maatregelen voor je op een rij hebben gezet. Heel prettig is het allemaal niet, maar de meeste mensen zullen in ieder geval blij zijn dat ze eindelijk weer een live voetbalwedstrijd kunnen kijken.

  • Spelers en leden van de technische staf moeten zich tenminste eens per week laten testen op corona.
  • Er mag een beperkt aantal supporters in het stadion zitten: 15% tot 20% van het stadion mag worden bezet.
  • Fans moeten op vaste stoelen zitten: voetbalclubs mogen enkel geregistreerde, plaatsgebonden kaarten verkopen die gekoppeld zijn aan een vaste stoel. Supporters zijn verplicht om op deze plek te zitten.
  • Leden van de technische staf moeten een mondkapje dragen. De verwachting is dat dit voor fans ook zo zal zijn.
  • Uitfans zijn niet welkom.
  • De elftallen betreden apart het veld.
  • Er wordt geen line-up gedaan.
  • Er mogen geen handen worden geschud.
  • De aanvoerders van beide clubs melden zich voor de toss bij de scheidsrechter rondom de middenstip.
  • Uitsnuiten van de neus is niet toegestaan.
  • Er mag niet worden gespuugd.
  • Trainers, stafleden en andere betrokken mogen na afloop van de wedstrijd niet verhaal halen bij de scheidsrechter of assistent-scheidsrechter.

Trainingsweek gevaarlijker dan wedstrijden

Nederlandse epidemiologen zijn van mening dat met bovenstaande maatregelen zouden moeten werken. Epidemioloog Bruijning van het UMC Utrecht geeft bijvoorbeeld aan dat er op het veld niet zo heel veel is om zorgen over te maken: zo is er “behoorlijke afstand” en gaat het over “vluchtige contacten”. Wat zorgelijker is, zijn de momenten in de kleedkamer en spelers die rondom de training contact met elkaar hebben. De trainingsweek is wanneer er veel contacten plaatsvinden, de wedstrijden zijn nog niet eens zo heel schadelijk.

Annuleren gebeurt niet zomaar

Een wedstrijd annuleren gebeurt overigens niet bij elke nieuwe coronageval. In principe moeten elftallen gewoon aan de aftrap verschijnen voor competitieduels, tenzij er bij een club dermate veel besmettingen zijn vastgesteld dat er geen representatief elftal meer mogelijk is. Mogelijk mist Utrecht wel de besmette spelers, gezien de quarantaineperiode van 10 dagen. Voor de rest kunnen we er gewoon vanuit gaan dat 12 september doorgaat en dat is maar goed ook, want wat hebben we er zin in om weer een wedstrijd te zien. Onze voetbal voorspelling? Dat AZ er met de winst vandoor gaat: wij zeggen 1-3 voor de Alkmaarders.