Politiek en voetbal toch niet gescheiden: Rusland verbannen

Politiek en voetbal toch niet gescheiden: Rusland verbannen

De UEFA en FIFA staan normaal niet toe dat politiek en voetbal met elkaar verwikkeld raken, maar dat is sinds de invasie in Oekraïne binnen korte tijd volledig veranderd. De eerste politieke uitingen werden gedaan door Barcelona en Napoli die met een No War-spandoek het veld op zouden komen tijdens hun onderlinge duel in de Europa League. Daarna zouden veel voetbalclubs hun eigen eerbetoon doen aan Oekraïne en het Oekraïense volk. Zowel de UEFA en de FIFA reageerden door Russische teams voor onbepaalde tijd te diskwalificeren van alle toernooien.

De uitingen en beslissingen worden gesteund en worden alleen in Rusland bekritiseerd. De Russische voetbalbond spreekt van schande en stelt dat de voetballers niets met politiek te maken hebben, terwijl aanvoerder van het Russische Elftal, Artem Dzyuba, aangeeft “trots te zijn Russisch te zijn” en niet te snappen dat atleten moeten lijden door politieke beslissingen. Daar voegt hij wel aan toe dat hij “geen politicus is” en dat hij “tegen alle vormen van oorlog is.” Met de ontwikkelingen van de laatste dagen lijken sport en politiek toch meer met elkaar verbonden dan aanvankelijk gewild door sportbonden.  

Alle Russische teams geschorst

Polen zou de eerste zijn die zou aangeven niet tegen Rusland te willen spelen. Het nationale elftal van Polen wilde het play-off duel voor het WK 2022 tegen Rusland niet meer spelen. Daarna gaven ook andere clubs en teams aan te weigeren om tegen Rusland of Russische clubs aan te treden. Voor de UEFA en FIFA is dat reden geweest om alle Russische teams te schorsen en ook in andere sporten zouden soortgelijke beslissingen worden genomen. Russische lopers zijn zelfs niet meer welkom op de Vierdaagse en EA Sports verwijderde alle Russische teams uit FIFA 2022. Verder verbrak Adidas de sponsordeal van het Russische nationale elftal en is Chelsea-eigenaar Roman Abramovich gedwongen om Londen te verlaten en zijn club te verkopen. De schatrijke Abramovich heeft al aangekondigd alle opbrengsten aan Oekraïne te zullen schenken. 

Eerste Oekraïense voetballers vinden de dood

De oorlog heeft inmiddels ook al levens geëist van verschillende professionele voetballers uit Oekraïne. Vitalii Sapylo (21) en Dmytro Martynenko (25) waren daarbij de eerste slachtoffers uit de voetballerij. Sapylo, uitkomend voor Karpaty Lviv, sloot zich aan bij het leger en werd daar tankcommandant. Na een grondgevecht stierf hij op 21-jarige leeftijd, terwijl hij meehielp om de Oekraïense hoofdstad Kiev te verdedigen. Dmytro Martynenko overleed op 25-jarige leeftijd na een bominslag bij hem thuis. Martynenko kwam uit voor FC Gostomel in de tweede divisie van Oekraïne. 

Van de Champions League naar de frontlinie

Terwijl vrouwen en kinderen in veiligheid worden gebracht en in grote getalen naar het buitenland vluchten, leggen veel Oekraïense mannen de omgekeerde weg af. Zij keren juist terug naar huis om hun vaderland te verdedigen. Ook de trainer van Sheriff Tiraspol, Yuriy Vernydub, heeft zijn club verlaten om mee te vechten in de frontlinie. Een aantal maanden geleden wist de Moldavische voetbalclub nog indruk te maken door het grote Real Madrid met 2-1 te verslaan. Nu staat de hoofdtrainer van de club mee te vechten tegen de Russen. Onze voetbal voorspelling? Dat er nog veel meer voetballers uit Oekraïne hun dood zullen vinden tijdens deze oorlog. En dat we Rusland voorlopig niet terug zien op een EK of WK.