Post-lockdowns: supporters rellen erop los. Ook in Nederland

Post-lockdowns: supporters rellen erop los. Ook in Nederland.

In heel Europa zijn er de laatste maanden rellen met supporters en volgens experts komt dat door alle lockdowns: voetbalrellen zijn een uitlaatklep. In Frankrijk gebeurt het om de haverklap, maar ook in Nederland was het afgelopen weekend raak. Bij de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse ging het meerdere keren mis. 

Niet alleen zou de week in aanloop naar het duel bol staan van incidenten met supporters, ook op de wedstrijddag zelf waren er hevige rellen. Per slot van rekening zou ook nog een gedeelte van de tribune met uitfans instorten nadat zij de overwinning op hun rivaal zouden vieren. 

Uitlaatklep na de lockdowns

Volgens experts hebben alle uitbarstingen in- en rondom voetbalstadions te maken met de lockdowns waarbij jongeren noodgedwongen thuis hebben moeten zitten en geen uitlaatklep hadden. Geen school, geen sport en geen voetbalwedstrijden bezoeken. Alles wat ze tijdens al die maanden hebben moeten inhouden, komt er nu in één klap uit. Tel daar een verhitte derby tegen een streekgenoot bij (NEC; Nijmegen, Vitesse; Arnhem) en je hebt alle ingrediënten voor een voetbalwedstrijd vol geweld en andere incidenten.

Directeur NEC zegt sorry

Een groep NEC-aanhangers zocht de confrontatie met de politie na het met 0-1 verloren duel. Meegereisde bussen waar Vitesse supporters in zaten moesten noodgedwongen in de bussluis van het Goffertstadion wachten tot de situatie onder controle was. Ook mocht een groep aanhangers het stadion niet verlaten. Er zijn meer dan 20 mensen aangehouden en met alle camerabeelden worden er nog meer aanhoudingen verwacht. De meeste mensen van die groep hebben geen seizoenkaart bij de club en zaten ook niet bij de wedstrijd in het stadion. Wilco van Schaik, algemeen directeur van de Nijmeegse voetbalclub, is enorm boos op de ‘fans’ die na de verloren wedstrijd tegen Vitesse voor chaos hebben gezorgd. Hij noemt de omstandigheden ronduit ‘schandalig’.

“Pure haat”

Ook heeft Van Schaik aanwijzingen dat hooligans uit het buitenland betrokken waren bij de rellen. Het zou gaan om een groep van ongeveer 15 hooligans van de Roemeense voetbalclub Steaua Boekarest. Wel geeft Van Schaik toe dat ook NEC verkeerd is geweest door een provocerend spandoek toe te laten: op de doek stond de tekst “Pure Haat” met een scherpschutter die zijn geweer richt op een supporter van Vitesse. Daarop is tevens te zien hoe deze supporter zich op een kerkhof bevindt. Daarvoor neemt Van Schaik verantwoordelijk en zegt de directeur nu “sorry”. Onze voetbal voorspelling? Dat de rellen de komende tijd nog wel zullen aanhouden. Ook nu er heel veel Europese voetbalduels op het programma staan. Wij wensen alle lokale autoriteiten veel succes toe.