Roep om BeneLiga harder dan ooit na monsterzege Ajax

Roep om BeneLiga harder dan ooit na monsterzege Ajax

De meeste mensen die de uitslag zagen, zullen 2 keer hebben moet knipperen met hun ogen, want het is niet elke dag dat je een score ziet van 0-13. We zijn niet aanbeland bij één of andere Kelderklasse-duel op de zondagochtend, maar het gaat ‘gewoon’ om een wedstrijd uit Nederland’s hoogste voetbaldivisie. Ajax zou op bezoek bij VVV Venlo een verpletterende uitslag op het scorebord neerzetten.

Traoré vond 5 keer het net, Ekkelenkamp 2 keer, en 5 andere Ajacieden elk één keer. Kenmerkend was het moment dat Huntelaar weigerde om de door hem gescoorde penalty te laten nemen door doelman Onana die het verzoek daarvoor bij de ervaren Huntelaar zou neerleggen: “te vernederend” volgens de 37-jarige aanvaller. De uitslag in Limburg toonde eens te meer aan hoe de krachtsverhoudingen liggen in de Eredivisie. En daarom is de roep om een gezamenlijke Belgisch/Nederlandse voetbalcompetitie sterker dan ooit.

Teveel krachtsverschil in de Eredivisie

Want zo’n 3 dagen later valt Ajax weer met beide voeten op de grond. De Amsterdammers mogen op zoek bij het Italiaanse Atalanta, de nummer 6 uit de Serie A. In de eerste helft speelt Ajax goed en leidt het met een comfortabele 0-2. Maar zo Nederlands als de ploeg is, zou het team van Ten Hag het in de tweede helft weer eens laten varen: de Italianen hebben wel een vechtmentaliteit en zouden zich naar een 2-2 gelijkstand knokken. De wedstrijd zou kenmerkend zijn voor de verhoudingen in het Europese voetbal: in de eigen Eredivisie wint het met 13-0 om een paar dagen later af te gaan bij de nummer 6 uit Italië. Dat PSV zich blameerde in de Champions League-voorronde en afgelopen week ook kinderachtig onderuit ging in Europa League onderstrepen eens te meer het belang van een sterke nationale league.

Nederlandse topclubs welwillend

Of een bi-nationale league, zoals al langer rond zingt. De besprekingen over een gezamenlijke competitie tussen Nederland en België zijn inmiddels vergevorderd en Bert Habets, projectleider van de onderzoeken naar de competitie heeft onlangs ook gesprekken gehad met een aantal Nederlandse clubs: Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Utrecht en Vitesse. Volgens Habets verliepen die gesprekken positief en de Nederlandse clubs lijken welwillend ten opzichte van een gezamenlijke competitie. Bij de Belgische topclub Club Brugge zijn ze dat eveneens: “liever vandaag dan morgen” wordt er vanuit België hardop geroepen.

Ajax tegen Club Brugge op komst?

Voetbalcommentatoren als Marco van Basten en Aad de Mos zien de noodzaak van een grensoverschrijdende competitie ook. Door de Nederlandse en Belgische leagues samen te voegen, moeten de prestaties in Europese competities verbeteren, denkt Van Basten. “De competitie tussen België en Nederland is dan ook een heel interessant idee. De Mos kan zich op zijn beurt vinden in de mening van Van Basten. “We denken in Nederland nog altijd dat we dit voetbal in de Eredivisie, onder elkaar, wel recht kunnen zetten en dat is onterecht”. Van Basten kijkt er al naar uit: een duel tussen Ajax en Club Brugge. Onze voetbal prognose? Dat de gezamenlijke competitie er komt. En dat juichen we van harte toe!