Speler uitgelicht: Mario Gómez

De dagelijkse countdown naar het Europees kampioenschap is nu echt begonnen: nog 22 dagen en dan vindt in Warschau de openingswedstrijd tussen Polen en Griekenland plaats. Voor die tijd proberen wij u echter nog te bestoken met allerlei informatie die van pas kan komen als u straks weer de traditionele poules gaat invullen met familie, vrienden en kennissen. Ditmaal lichten we weer een speler van formaat uit: Mario Gómez, de Duitse spits van Spaanse afkomst. Het beste van beide werelden.

Mario Gómez García. Geboren in Riedlingen op 10 juli 1985, 26 jaar, 189 cm lang, rechtsbenig, spits van zowel Bayern München als het Duitse nationale elftal en wordt door de kenners ook wel Super Mario genoemd. Geldt als het ultieme voorbeeld van de moderne spits anno 2012 en is in de bloei van zijn leven. Speelt met zijn Duitse club de finale van de Champions League en wordt met zijn nationale Mannschaft gezien als een van de grote favorieten voor de Europese titel.

Gómez begon zijn professionele loopbaan bij VfB Stuttgart, waar hij uiteindelijk zes jaar speelde en ook landskampioen mee werd. Pas in zijn laatste drie jaar maakte hij echt furore in Stuttgart. Zo scoorde hij toentertijd in die drie seizoenen 57 keer in 82 duels. Geen onaardig moyenne. Deze prestatie leverde de doelpuntenmachine zijn gedroomde transfer naar het grote en machtige Bayern München op. Het kostte FC Hollywood wel een slordige dertig miljoen euro. Na een aanpassingsjaar, waarin hij maar tien keer scoorde, liet hij ook hier zijn spitsenkwaliteiten zien. Zo scoorde hij de afgelopen twee seizoenen 54 keer in 64 wedstrijden.

Zoals eerder gezegd, is Gómez van Spaanse komaf. Zo speelde hij voor Spanje in verschillende vertegenwoordigende jeugdteams, maar koos hij er uiteindelijk voor om voor Duitsland in het nationale team te spelen. Het EK 2012 wordt zijn derde eindtoernooi, nadat hij eerder al was geselecteerd voor het EK 2008 en WK 2010. Net als in clubverband scoort Gomez ook in het nationale elftal aan de lopende band: 21 goals in 49 duels.

Als het aan het Duitse volk ligt, moet hij ook degene zijn die in de basis staat (ten koste van Miroslav Klose) en zijn land samen met Mesut Özil aan de hand moet nemen. Als u daar ook heilig in gelooft, is het interessant om naar bookmaker te surfen en de voetbalweddenschap rondom hem aan te gaan. De vraag is simpel: hoeveel doelpunten maakt Gómez in Polen en Oekraïne? Het zal u niet verbazen dat nul of één de hoogste quotering heeft met 4.00. Wat wel misschien uw wenkbrauwen zal doen fronsen is dat de laagste quotering (2.20) toebehoort aan twee tot drie doelpunten en dat vier of meer treffers maar een quotering heeft van 2.60.

Met dit laatste geeft Casino eigenlijk aan dat het hem niet in staat acht om topscorer van het EK te worden. En laten we eerlijk zijn: Is dat misschien niet wel een geruststellende gedachte?