UEFA spreekt zich eindelijk uit: Vitesse door in Europa

Vitesse is door in de Conference League en heeft daarmee eindelijk duidelijkheid. De UEFA heeft zich uitgesproken over wie er naar de volgende ronde mag in groep G van de nieuwe Europese competitie die sinds dit seizoen bestaat. De Europese voetbalbond heeft laten weten dat Rennes het geannuleerde duel tegen het Britse Tottenham Hotspur met 3-0 heeft gewonnen door een reglementaire beslissing. 

Die wedstrijd kon op de oorspronkelijke datum 9 december 2021 niet plaatsvinden vanwege een corona-uitbraak bij de ploeg uit Londen. Omdat beide teams ook niet tot een gezamenlijke inhaaldatum konden komen, moest de voetbalbond besluiten om het duel definitief te schrappen. Een beslissing over de uitslag liet daarna nog even op zich wachten, maar het is geen verrassing dat de Spurs nu een 0-3 nederlaag aan hun broek hebben. De ploeg van Antonio Conte is daarmee uitgeschakeld in het Europese toernooi.

Primeur voor Vitesse

In het besluit van het ‘Control, Ethics and Disciplinary Body’ van de UEFA wordt gecommuniceerd dat de bond zich goed realiseert dat Tottenham Hotspur gezien de omstandigheden niet kon spelen. Toch is dat wel de ploeg die de wedstrijd heeft moeten laten schieten en de Europese bond vindt het daardoor een logische beslissing om Rennes de winst toe te kennen. De Franse ploeg was namelijk wel klaar om de confrontatie aan te gaan met de thuisploeg uit Engeland. Stade Rennais krijgt daardoor een reglementaire 0-3 winst bijgeschreven van de UEFA. Die beslissing valt ook ten goede van Vitesse, want de club mag zo door naar de volgende ronde en dat is een primeur: nog nooit haalde de club de volgende ronde in een Europees toernooi. In februari 2022 spelen ze een tussenronde tegen het Oostenrijkse Rapid Wien.

Het gaat Vitesse voor de wind

Door de beslissing van de UEFA eindigt de ploeg uit Arnhem als tweede in groep G van de Conference League. Het Franse Rennes is groepswinnaar geworden met 14 punten uit 6 wedstrijden, Tottenham eindigt als derde en het Sloveense NS Mura laatste. In de eigen Eredivisie staat de ploeg op de vijfde plek na PSV, Ajax, Feyenoord, en FC Twente. Onze voetbal voorspelling? Dat het elftal van trainer Thomas Letsch nog een heel mooi seizoen kan draaien in zowel Nederland als in de Europese competitie. Het gaat Vitesse namelijk voor de wind, al hebben ze dat voor een belangrijk deel aan zichzelf te danken. Want als je als onbekende ploeg in eigen huis met 1-0 wint van het grote Tottenham Hotspurs en in Londen nipt met 3-2 onderuit gaat, dan verdien je een plek in de volgende ronde. Het enige waar ze in Arnhem zelf op hopen? Dat er geen exodus plaatsvindt in de winterstop. Verschillende spelers worden gelinkt aan een overstap. Over een paar weken weten we of de Arnhemmers de wedstrijd met Rapid Wien met vertrouwen tegemoet mogen gaan.