Van 1 miljard naar compleet blut: “Barcelona bijna failliet”

All Posts

Van 1 miljard naar compleet blut: “Barcelona bijna failliet”

Laten we even terugspoelen naar januari 2020. We zijn in het Camp Nou, waar in januari van dit jaar de directie van de Catalaanse club trots laat weten de eerste voetbalclub ter wereld te zijn met een omzet van een miljard euro — een enorm bedrag, waar zelfs clubs als Real Madrid, Manchester City en Chelsea nog nooit aan zouden komen. Ooit opgericht in 1899 als een lokaal sportteam, dat in 2020 zomaar even een miljard euro per jaar omzet zou draaien; voetbal is door de jaren heen nogal wat veranderd. Maar soms zijn de dingen niet wat ze lijken.

Minder dan 10 maanden later zijn de zaken opnieuw drastisch veranderd, hoewel het nu enigszins de andere kant op gaat: FC Barcelona dreigt failliet te gaan. Bij Voetbalvoorspellen.nl vragen we ons dan ook hardop af hoe het zo snel heeft kunnen veranderen? Volgens de club verloor het vorig seizoen bijna 100 miljoen euro nadat de pandemie begon en het ziet er niet goed uit: Barcelona zou voor het einde van het jaar failliet kunnen worden verklaard. We leggen je graag uit wat er allemaal aan de hand is.

Wat is er aan de hand met Barça?

Ook de Spaanse competitie werd in maart getroffen door de gevolgen van Covid-19 en de wedstrijden werden daar 4 maanden stilgelegd, om pas op 11 juni te worden hervat. Maar nu, in november, mogen nog altijd geen fans de stadions in, wat een enorme financiële last is voor de club. Het Camp Nou-stadion biedt immers plaats voor bijna 100 duizend voetbalfans wiens zitplekken nu allemaal leeg blijven. De Catalanen verloren niet alleen de titel in de resterende weken van vorig seizoen, ze verloren door de crisis daarmee ook hun koopkracht, wat ook het nieuwe seizoen zwaar beïnvloedde.

Van 2 miljoen plus naar 100 miljoen in de min

Zonder de coronacrisis zou Barcelona naar verwachting de grens van 1 miljard euro aan omzet hebben overschreden en nu stopte de teller op ‘slechts’ 855 miljoen euro. Ondanks een aantal forse bezuinigingen en een gedwongen salarisverlaging van de spelers van Azulgrana, zakte de financiën van de club tot diep in het rood. Hoewel dus een miljard euro omzet werd geraamd, had de Raad van Bestuur van Barcelona slechts 2 miljoen euro winst voorspeld, wat zelfs nog relatief gunstig is als je het vergelijkt met de financiële situatie van andere Spaanse clubs. Stel je nu eens voor hoe een verlies van 100 miljoen voelt.

De pandemie heeft Barcelona niet gespaard

FC Barcelona moest deze zomer veel spelers verkopen voordat het nieuwe spelers kon krijgen en de andere spelers van de ploeg moesten een salarisverlaging accepteren om hun club te redden. Volgens Spaanse media bestonden de betalingsproblemen echter al in januari. Een van de grootste kostenposten is het salaris van Leo Messi. De Argentijnse nummer 10, die deze zomer de club wilde verlaten, heeft nog recht op een enorme bonus. Charles Tusquets, interim-voorzitter van FC Barcelona na het aftreden van Josep Bartomeu, is het ermee eens dat er nog steeds zeer grote financiële problemen zijn. “Onze belangrijkste focus ligt nu op het rechttrekken van de financiën. De pandemie heeft Barcelona bijzonder hard getroffen. Met een stadioncapaciteit van bijna 100 duizend is Barcelona afhankelijk van de toeschouwers en gaan al deze inkomsten verloren. Onze voetbal voorspelling? Dat Barcelona er wel bovenop komt. Maar hopelijk is het wel een les.