Voor het eerst in 16 jaar geen Messi of Ronaldo in kwartfinale

Voor het eerst in 16 jaar geen Messi of Ronaldo in kwartfinale

FC Barcelona speelde in het Parc des Prince met 1-1 gelijk tegen Paris Saint-Germain en dat was na het 1-4 verlies van 3 weken geleden in Catalonië bij lange na niet voldoende om door te gaan naar de kwartfinale van de Champions League.

Leo Messi speelde weliswaar weergaloos en maakte een net zo weergaloze goal, maar zou ook falen vanaf 11 meter. En daardoor zou La Remontada er uiteindelijk toch niet komen.

Een dag eerder was het treffen tussen Juventus en FC Porto minstens zo spectaculair. De ploeg van Cristiano Ronaldo moest een 2-1 nadeel uit het eerste duel in eigen huis zien weg te werken en enige tijd leek dat toch echt te gebeuren.

Totdat een onverwacht doelpunt van Sérgio Oliveira ervoor zou zorgen dat ook Juventus uit het toernooi zou worden geknikkerd: 2-3. Daarmee ontbreken zowel Messi als Ronaldo in de kwartfinale en dat is voor het eerst sinds 2005.

Maar liefst 16 jaar zou in ieder geval één van beide in de kwartfinale staan.

Voor het eerst sinds 2004/2005

Sterker nog: vaak zouden ze zelfs allebei doordringen met hun ploeg naar de kwartfinale: slechts 3 keer in 16 jaar zou slechts één van de wereldsterren het niet schoppen tot de laatste 8.

Tot deze week, nu hebben ze beide hun ploegen niet weten mee te slepen naar de volgende ronde.

Zestien jaar geleden maakte de, op dat moment 17-jarige, Leo Messi zijn debuut voor FC Barcelona in de Champions League. Het Engelse Chelsea was toen in de 8e finales te sterk voor de Catalanen.

Cristiano Ronaldo vierde in het seizoen 2004/2005 zijn 20e verjaardag, toen nog als nummer 7 bij Manchester United. De Engelsen zouden in het duel tegen AC Milan worden uitgeschakeld door de Italianen.

Messi en Barça haalden daarna alleen in 2007 en dit seizoen niet de kwartfinale, terwijl Ronaldo in 2006 (Man U), 2010 (Real), 2020 (Juve) en dit seizoen dus voor de laatste 8 ploegen werd uitgeschakeld.

Einde van een tijdperk?

Dat er inmiddels wordt gesproken dat de Noorse Erling Haaland (Borussia Dortmund) en Kylian Mbappé (PSG) de gedoodverfde opvolgers zijn van Messi en Ronaldo is dan ook veelzeggend.

Zij wisten hun ploegen wel naar de kwartfinales te slepen, Mbappé scoorde in de ontmoetingen met Messi en co zelfs 4 keer: 3 keer in Barcelona en 1 keer in de terugwedstrijd.

De Noor en de Fransman worden gezien als de nieuwe Messi en Ronaldo en het is de vraag wie van de twee zich zal ontwikkelen tot beste speler van de wereld.

En of de twee net zo’n onderlinge concurrentiestrijd zullen hebben als de Argentijn en Portugees. Overigens zitten Messi en Ronaldo al een tijdje in een dalende lijn: in 2018 werd Luka Modric nog verkozen tot beste speler van de wereld, in 2020 zou Robert Lewandowski nog de beste zijn.

En stiekem doet dat best een beetje pijn: laten we nog zoveel mogelijk genieten van live voetbal kijken met  wedstrijden van Messi en Ronaldo — nu het nog heel even kan.