Voorbeschouwing EK 2012: groep A

EK 2012 groep AHet aftellen is begonnen! Nog tweeënhalve maand en dan is het zover: het EK voetbal. De grote vraag is natuurlijk wie op zondag 1 juli titelverdediger Spanje aflost en zich de nieuwe Europees kampioen mag noemen. Voordat we je de Oranjekoorts aansmeren, beginnen we eerst met wat algemene informatie, zoals de groepsindeling. Daarmee krijg je een completer beeld van alle meespelende landen. Deze week is groep A aan de beurt, met onder andere gastland Polen in de gelederen.

Polen (66ste plaats op FIFA-ranglijst)
Het is voor Polen pas voor de tweede keer dat het zich weet te plaatsen voor een Europees kampioenschap. Vier jaar geleden deed het in Oostenrijk & Zwitserland onder leiding van ‘onze’ Leo Beenhakker voor het eerst mee aan het eindtoernooi. Toen delfde het met één punt samen met Oostenrijk het onderspit ten opzichte van Kroatië en Duitsland en was het dus exit na de eerste ronde. Nu zijn de verwachtingen hooggespannen en moet de groepsfase hoe dan ook worden overleefd. Dat kan met Griekenland, Rusland en Tsjechië zonder meer. Met doelman Przemysław Tytoń heeft het Poolse elftal één speler in dienst die uitkomt in de Nederlandse competitie.

Griekenland (14de plek op FIFA-ranglijst)
Voor de Grieken is het de vierde keer dat ze uitkomen op een Europees eindtoernooi. De meest memorabele periode uit de Griekse voetbalgeschiedenis is natuurlijk het EK van 2004 in Portugal, waarin het land uitgroeide tot dé sensatie, zelfs de finale bereikte en tegen alle verhoudingen in won van het gastland. Vier jaar later kon Griekenland dit kunstje niet herhalen en werd het kansloos uitgeschakeld in de eerste ronde. Wat nu moet worden verwacht van de voormalig Europees kampioen is een raadsel. Dat zal op 8 juni moeten blijken tijdens de openingswedstrijd tegen gastland Polen. Bij de Griekse selectie zijn Angelos Charisteas (ex-Ajacied) en Georgios Samaras (ex-sc Heerenveen) de meest bekende namen voor de volgers van het Nederlands voetbal.

Rusland (13de plaats op FIFA-ranglijst)
Het hoogst geklasseerde land van de groep en met bondscoach Dick Advocaat ook een van de meest aansprekende landen voor de Nederlandse voetballiefhebber. Gezien het spelersmateriaal en de ervaring van de ploeg mag Rusland zich tot de favoriet van deze poule rekenen. Wie zich het EK van vier jaar geleden nog herinnert, denkt ongetwijfeld met weemoed terug aan de Russen. Onder leiding van Guus Hiddink stuurden zij Nederland in de kwartfinale zeer verrassend, maar wel verdiend naar huis. Daarmee bereikte Rusland de halve finale, waarin het uiteindelijk de meerdere moest erkennen in de latere winnaar Spanje. Aan Advocaat nu de taak om het kunstje van Guus Geluk te herhalen of zelfs verbeteren.

Tsjechië (33ste plek op FIFA-ranglijst)

Zdenek Grygera

Zdenek Grygera – ex-Ajacied

Een ploeg waarvan wordt gezegd dat het beste ervan af is. De gouden generatie met spelers als Patrik Berger, Jan Koller, Pavel Nedvěd en Karel Poborský, die in de finale van het EK 1996 op Wembley van Duitsland verloor, is definitief voorbij. Het wordt dan ook zeer interessant om te zien hoe de Tsjechen zich weren in deze groep. Ze zijn bij voorbaat in ieder geval niet kansloos. Voordeel van Tsjechië is dat het een sterk collectief heeft en niet één grote vedette in de selectie heeft. Natuurlijk zijn doelman Petr Čech en spits Milan Baroš de grote mannen, maar bovenal geweldige teamspelers. In de Tsjechische selectie is Zdeněk Grygera (ex-Ajacied) de enige met een Nederlands verleden.