Voorbeschouwing EK 2012: groep B

EK voetbal 2012-groep BNa vorige week de aftrap te hebben genomen met de EK-voorbeschouwing van poule A, zijn we deze week beland bij groep B; de poule des doods. Met Nederland, Duitsland, Portugal en Denemarken staan vier toppers tegenover elkaar die moeten strijden voor de twee felbegeerde kwartfinaleplekken. Om een kleine indruk van de poulesterkte te geven: Denemarken is met een tiende plek op de FIFA-ranglijst het laagst geklasseerde land. Menig bondscoach zal op 2 december 2011 tijdens de groepsloting binnensmonds hebben gevloekt, terwijl het neutrale publiek watertandend wacht op de spetterende confrontaties. Vuurwerk gegarandeerd met deze drie oud-Europees kampioenen!

Nederland (2de plaats op FIFA-ranglijst)
Ons Oranje is het hoogst geklasseerde land in deze groep. Na een mindere fase afgelopen jaar, waarin het onder andere genadeloos onderuit ging in en tegen Duitsland, lijkt de voetbalmachine van trainer Bert van Marwijk op tijd zijn geweldige vorm te hebben gevonden. Wie naar het EK-verleden kijkt van Nederland, kan met een goed gevoel naar Polen en Oekraïne afreizen. Op 1984 na, waar Oranje zich niet plaatste, is het pas één keer vroegtijdig uitgeschakeld in de poulefase. En als we nu eerlijk zijn: met topschutters Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar én geweldenaren als Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay, Arjen Robben en Rafael van der Vaart moeten ‘we’ deze poule des doods net zoals tijdens het WK van 2006 toch kunnen overleven?

Denemarken (10de plek op FIFA-ranglijst)
Het laagst geklasseerde land in deze poule en voor de buitenwacht het zwarte schaap in de groep. Toch lijkt het erop dat het huidige taaie Denemarken sterker is dan twee jaar geleden tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. Bondscoach Morten Olsen spreekt dan ook niet van ‘gewoon meedoen’, nee, hij wil echt strijden voor één van de twee kwartfinaleplaatsen. En waarom ook niet? In 1992 werden de Denen in eigen land bijvoorbeeld verrassend Europees kampioen. Het Deense elftal is met Mads Junker (Roda JC), Christian Eriksen en Nicolai Boilesen (beiden Ajax), Christian Poulsen (AZ) en Lasse Schöne (NEC) erg ‘Eredivisiegekleurd’. Desondanks lijkt het erop dat de Denen hun Waterloo zullen vinden in deze groep. Drie topwedstrijden spelen binnen acht dagen is waarschijnlijk te veel gevraagd voor ze.

Portugal (6de plaats op FIFA-ranglijst)
Saillant detail: wanneer Portugal deelnam aan een Europees kampioenschap werd de groepsfase altijd overleefd. Een geruststellende gedachte voor de ploeg van dé vedette Cristiano Ronaldo. Toch maken de Zuid-Europeanen zich zorgen over deze poule. Oké, tegen Nederland zal dan wel gewonnen worden zoals altijd. Tegen Denemarken en Duitsland wordt het een lastiger karwei. De Denen hebben bewezen de Portugezen te verslaan en ook Duitsland lijkt een maatje te groot voor Ronaldo en Co. De enige reddingsboei voor Portugal zou een in dienst van het team spelende Ronaldo zijn. Alleen dan stijgt de overlevingskans aanzienlijk, want anders ziet het er toch echt naar uit dat het voor het eerst in de geschiedenis vroegtijdig wordt uitgeschakeld tijdens een EK.

Duitsland (3de plek op FIFA-ranglijst)
Samen met Spanje en Nederland de gedoodverfde favoriet voor de eindoverwinning. Verkeerde in bloedvorm de afgelopen twee jaar, maar verloor afgelopen maand plots in eigen huis tegen een beter spelend Frankrijk. Die Mannschaft is dus niet onverslaanbaar. Toch moeten de Duitsers altijd tot de kanshebbers worden gerekend. Zie ook tijdens het afgelopen EK in Zwitserland en Oostenrijk. Ondanks een stroeve start werd uiteindelijk toch de finale bereikt, waarin het het hoofd moest buigen voor de overheersende Spanjaarden. Daar zullen ze zich ongetwijfeld voor willen revancheren. Alleen moeten ze dan wel eerst zien af te rekenen met drie bovengenoemde voetbalmachten. Geen gemakkelijke klus dus, maar niets is onmogelijk voor de Duitsers.