Voorbeschouwing EK 2012: groep D

EK 2012-groep DDeze week zijn we aanbeland bij de laatste groepsvoorbeschouwing. Ditmaal staat alles in het teken van poule D, met gastland Oekraïne en het sterke trio Zweden, Frankrijk en Engeland. Het motto dat in deze groep geldt, is dat alles open is en iedereen van iedereen kan winnen maar ook zomaar driemaal onderuit kan gaan. Geen schande. Alhoewel; de Fransen en Engelsen zullen daar ongetwijfeld anders over denken.

Oekraïne (55ste plaats op FIFA-ranglijst)
Samen met Polen de organisator van het veertiende Europese kampioenschap. Is op clubniveau aardig aan de weg aan het timmeren, maar schiet nog steeds tekort op mondiaal landenniveau. Niet voor niets staat Oekraïne op een schamele 55ste plek op de FIFA-ranking en heeft het zich sinds 1994 (toen het voor het eerst onder de eigen vlag deelnam aan kwalificatietoernooien voor het EK) niet één keer weten te plaatsen voor het eindtoernooi. Het wordt voor de ploeg van de absolute vedette Andrij Sjevtsjenko dus de vuurdoop. Het zal een hele klus worden om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Eén keer iemand een pootje lichten is zeker mogelijk, maar om dit kunstje meerdere malen te flikken, komt het kwaliteit tekort.

Zweden (18de plek op FIFA-ranglijst)
Een uiterst bekend land voor ‘ons’ Nederlanders. Wie kent namelijk niet de (oud-)Eredivisionistgedienden Andreas Isaksson, Erik Edman, Petter Hansson, Daniel Majstorović, Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Marcus Allbäck, Markus Rosenberg Ola Toivonen, Emir Bajrami en ster Zlatan Ibrahimović?U zult er niet raar van opkijken als we stellen dat het Scandinavische land opgelucht adem haalde bij het zien van de loting. Hier is wat mogelijk, moet bondscoach Erik Hamrén hebben gedacht. Waarom ook niet? De Blågult kampt sinds de begin jaren negentig weer met een uiterst gebalanceerde selectie en zou wel eens kunnen uitgroeien tot de verrassing van deze groep. Ze zijn in ieder geval niet kansloos.

Frankrijk (15de plaats op FIFA-ranglijst)
Vier jaar na de uitschakeling in de poule des doods met onder andere Nederland en Italië en twee jaar na het debacle van het WK in Zuid-Afrika lijkt Frankrijk het roemruchte verleden achter zich te hebben gelaten en is het weer vanaf nul begonnen. Bondscoach Laurent Blanc heeft direct afscheid genomen van enkele irritante haantjes en aan een nieuw ‘team’ gebouwd. Met resultaat: zo was tijdens de afgelopen gewonnen oefenwedstrijd in en tegen Duitsland een Frans elftal te zien dat stilletjes weer deed denken aan de historische selectie van 1998 en 2000. Het maakt Les Bleus dan ook tot de grootste kanshebber in deze groep, zeker gezien de aanwezige kwaliteit in het elftal. De enige vraag die resteert, is of de in overvloed aanwezige Franse kwaliteit nu wel tentoon kan worden gespreid tijdens een eindtoernooi. Zo ja, dan mag het zich tot een van de outsiders voor de eindoverwinning rekenen.

Engeland (5de plek op FIFA-ranglijst)
Staat in deze groep het hoogst genoteerd op de FIFA-ranglijst, maar heeft de afgelopen tien jaar nooit echt hoge ogen weten te gooien op eindtoernooien. Zo wist Engeland nooit te voldoen aan de torenhoge verwachtingen van de eigen voetbalmedia en stierf het net zoals Nederland telkens in schoonheid. Vier jaar geleden werd het dieptepunt bereikt, toen het op het eigen Wembley in de kwalificatiereeks werd uitgeschakeld door Kroatië en daardoor niet mocht deelnamen aan het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Daarna dacht men in Fabio Capello de grote verlosser te hebben gevonden, waarmee ook de nodige successen werden geboekt in de afgelopen kwalificatiereeks, maar moeten The Three Lions nu na zijn ontslag met de ‘onbekende’ Stuart Pierce aantreden in Polen en Oekraïne. Geen goed vooruitzicht. Als Pierce het echter voor elkaar krijgt om alle ‘mannetjes’ een en dezelfde richting op te krijgen, moet het geen probleem zijn om de poulefase te overleven. Lukt dit niet, zou het wel weer eens voor de zoveelste keer in schoonheid kunnen sterven. En dat is onnodig voor een team met Joe Hart, Rio Ferdinand, John Terry, Steven Gerrard, Gareth Barry, Theo Walcott en Wayne Rooney in de gelederen.