Winterweer zet ook het voetbal op z’n kop

Winterweer zet ook het voetbal op z’n kop

Het ziet er prachtig uit, de grachten zijn bevroren, de weilanden, voetbal velden besneeuwd en de sleeën en schaatsen zijn weer tevoorschijn getoverd: het is eindelijk weer winter in Nederland en dat is alweer een tijdje geleden. In 11 jaar zou er niet zoveel sneeuw vallen en de kou is ook een stuk intenser dan wat we de laatste jaren gewend zijn. 

Het treinverkeer ligt daarom weer eens plat, de trams ook, de bussen hebben het moeilijk, en de weg op gaan met de auto wordt afgeraden. Daarnaast wordt de voetbalcompetitie ook geraakt door het weer, want het voetbal programma is dan wel omgegooid of afgelast. 

Eredivisie wedstrijden vervroegd

Zo werden onder meer de Eredivisie wedstrijden tussen FC Emmen – AZ, Heerenveen – Vitesse en PEC Zwolle – RKC Waalwijk van afgelopen weekeinde op een vroeger tijdstip gespeeld.

Door de sneeuw die zaterdagmiddag begon te vallen werden deze voetbal duels allemaal eerder gespeeld in de middag in plaats van ‘s avonds. Dat werd in dit geval met name gedaan voor de mensen die naar het stadion komen, maar ook voor de voetballers zelf. 

De wedstrijden van de zondag werden zelfs helemaal afgelast. Ajax tegen FC Utrecht, Groningen – Feyenoord, Willem ll tegen ADO en VVV – Sparta werden stuk voor stuk afgelast.

Ook de Beker wordt geraakt

Dat gold ook voor een aantal bekerwedstrijden van deze week, want de kwartfinales werden eveneens geannuleerd, zo is bevestigd door de KNVB.

Het veld van het stadion van Heerenveen is onbespeelbaar en de wedstrijd tegen Feyenoord is daarom verplaatst naar woensdag 17 februari (om 18.45 uur).

De andere afgelaste kwartfinale tussen NEC en VVV staat ook op het programma voor 17 februari (om 16.30 uur).

De wedstrijden zijn op deze tijdstippen ingepland omdat de UEFA vanwege commerciële belangen niet toestaat dat er bekerwedstrijden en competitieduels worden gespeeld als de Champions League wordt uitgezonden op tv. Excelsior – Vitesse (0-1) en Ajax – PSV (2-1) gingen wel door. 

‘Vroeger werd er gewoon gevoetbald’

We dachten bij de redactie van Voetbalvoorspellen.nl dat het aan onze eigen fantasie lag, maar ‘vroeger’ waren de winters veel strenger dan pakweg de laatste 5 jaar en we konden ons niet herinneren dat er toen ook zoveel wedstrijden werden afgelast.

Daarin zijn we niet de enigen, want niemand minder bij Louis van Gaal heeft bij de tv-zender Ziggo Sport de nodige aanmerkingen op het beleid van de KNVB. “Wat ik niet kan begrijpen is dat ik dit in mijn tijd niet werd gedaan.

Toen zat er ook nog publiek, en dat is nu niet het geval”, zegt de 69-jarige Van Gaal. Onze voetbal voorspelling?

Dat er de komende tijd nog wel veel meer duels worden afgelast. Of dat nu komt door het winterweer, corona, of wat voor reden dan ook.