Biografie Johan Cruijff houdt de gemoederen bezig

Biografie Johan Cruijff houdt de gemoederen bezig

Ruud Gullit wond zich erover op, Johan Derksen had het erover en zelfs bondscoach Ronald Koeman kon zijn frustraties niet bewaren tijdens zijn persconferentie. De reden? Een passage waarin een nogal ernstige beschuldiging wordt gedaan aan het adres van Johan Cruijff. Want het is nogal een bewering dat Cruijff elk jaar een miljoen euro liet uitkeren aan zichzelf door zijn eigen stichting, de Johan Cruyff Foundation.

De frustraties bij veel bekende mensen uit de voetballerij komen vooral omdat er geen bronnen worden vrijgegeven door de auteur en vooral omdat de in 2016 overleden Cruijff geen weerwoord meer kan bieden. Het onttrekken van een miljoen euro per jaar aan goede doelen is nogal een flinke aantijging. We hebben het immers over geld dat bestemd is voor goede doelen, maar volgens schrijver Auke Kok zou worden aangewend voor zelfverrijking.

Een held, maar wel één met gebreken

Rembrandt, Van Gogh en Johan Cruijff zijn de drie bekendste Nederlanders aller tijden en door velen wordt Johan Cruijff gezien als een volksheld. Een held die zowel het Nederlands Elftal als Ajax op de wereldkaart zette, een held die in buitenlandse competities van een middelmatig Barcelona één van de grootste clubs op aarde zou maken, en een held die zich na zijn voetbalcarrière via de Johan Cruyff Fountstane zou storten op maatschappelijke projecten. Uit zo’n beetje alle biografieën die tot dusver over de nummer 14 verschenen, druipt de bewondering er werkelijk vanaf. Auke Kok gaf echter een hele andere twist aan zijn biografie met de doodeenvoudige titel Johan Cruijff. Gedurende de 3 jaar waarin hij aan het boek werkte zou hij meer dan 160 dialogen aangaan met vrienden, familie en vertrouwelingen. En dat leverde een andere kijk op. Cruijff werd ineens bestempeld als een held met gebreken die geloofde in zijn eigen onsterfelijkheid, voortdurend vreemd ging en geld zou stelen.

Geld kwam ergens anders vandaan

Over dat laatste is de meeste discussie ontstaan. Toch wil Kok zijn bronnen niet vrijgeven en daarom wordt er sterk getwijfeld over de geldigheid van de aantijgingen. De Volkskrant heeft zelfs al gemeld dat de oud-voetballer inderdaad zo’n miljoen per jaar kreeg, maar niet vanuit zijn eigen organisatie. De Sponsorloterij en Postcodeloterij betaalden hem elk jaar namelijk een soortgelijk bedrag uit voor promotionele activiteiten. De exacte hoogte van het bedrag hing echter wel af van de opbrengsten van de loterijen. Carole Thate, bestuurslid van de Foundation, geeft aan nooit geld te hebben overgemaakt naar Cruijff en meldt tegelijkertijd dat de beste Nederlandse voetballer ooit wel meer commerciële afspraken had met andere bedrijven. Dat verliep echter buiten de stichting om en ging de betrokkenen ook niets aan.

Boek uit de handel?

De Johan Cruyff Foundation heeft daarom officieel een bevel ingediend om de veelbesproken biografie uit de verkoop te laten halen. Dat moet volgens de Foundation zowel gelden voor de papieren als de digitale boeken. Daarnaast moet de passage (want meer dan een passage is het niet) worden geschrapt uit het boek en moet er daarnaast een verklaring komen waarin afstand wordt genomen van de eerdere beweringen. Elke keer of elke dag dat dit bevel wordt genegeerd, geldt een dwangsom van maar liefst duizend euro. Onze voetbal voorspelling is dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.