Coronacrisis? Ook in Zweden loopt het voetbal ‘gewoon’ door

Coronacrisis: in Zweden wordt gewoon gevoetbald

In Nederland werd de laatste wedstrijd op 8 maart 2020 gespeeld en ook de meeste andere voetbalcompetities in de rest van de wereld behalve Zweden liggen op hun gat. Onze voetbal voorspelling is dan ook dat er voorlopig op weinig plekken nog een bal zal rollen.

Toch zijn er een handjevol landen waar nog wel wordt gespeeld, waaronder het koppige Wit-Rusland, zoals we onlangs al met je bespraken. Inmiddels kan daar opnieuw een land aan worden toegevoegd: Zweden. Daar wordt in de Tweede Divisie ‘gewoon’ doorgevoetbald, al zijn de beweegredenen daarvoor wel iets anders dan in Wit-Rusland. Waarom er in Zweden is gekozen om juist wel door te voetballen? We leggen het je uit.

Andere situatie dan in de rest van Europa

Want in Zweden gaat het dagelijkse leven nog zoveel mogelijk door. Het land moet waar het kan doordraaien, maar wel door onderling zoveel mogelijk afstand te houden. Daarbij worden in dit geval geen gewongen lockdowns opgelegd, maar vertrouwt de Zweedse regering er simpelweg op dat de burgers zich op een verantwoordelijke manier gedragen. Volgens de Scandinaviërs is het voor Zweden sowieso al een stuk makkelijker om afstand te houden: de helft van de 10 miljoen inwoners bestaat uit eenpersoonshuishoudens en het land is een stuk minder dichtbevolkt dan andere plekken in Europa. De aanpak van de Zweedse regering wordt door een groot deel van de bevolking gesteund en het vertrouwen in de overheid is tijdens de coronacrisis zelfs gestegen in vergelijking met voor de komst van het coronavirus.

Voor Nederlandse spelers loopt het gewoon door

Voor de Nederlandse voetballers Nick Wouters, Lesley de Sa, en Kevin van Kippersluis gaat het gewone leven dan ook nog gewoon door. Alle drie voetballen ze voor AFC Eskilstuna, een club dat uitkomt op het tweede niveau van Zweden. De trainingen lopen er gewoon door en er wordt tijdens de sessies geen afstand gehouden volgens de voetballers. Het enige wat wordt vermeden is handen schudden, maar voor de rest is er voor hen niet veel veranderd ten opzichte van voorheen. De enige strenge maatregelen die in Zweden gelden zijn verboden op bijeenkomsten met meer dan 50 mensen en bezoeken aan bejaardentehuizen. Helemaal feilloos lijkt de aanpak echter niet: in het Scandinavische land zijn inmiddels zeker 1033 mensen overleden aan het virus. Dat is ruim 2 keer zoveel dan de overleden patiënten in de buurlanden Denemarken (285) Finland (59) en Noorwegen (134) bij elkaar opgeteld.

Het meest gelukkig op het veld

Of de aanpak van de Zweedse regering tegen het virus de juiste is, vinden de drie Nederlandse voetballers dan ook moeilijk te zeggen. Dat ze zich gelukkig mogen prijzen dat ze nog welke elke dag mogen trainen, daar zijn ze bewust van. “Ik krijg berichtjes van ex-ploeggenoten uit Nederland die zeggen dat ze alles zouden doen om op het veld te mogen staan”, zegt Kevin van Kippersluis bijvoorbeeld. De Sa voegt daar op kenmerkende wijze aan toe: “Uiteindelijk ben ik als speler het meest gelukkig als ik op het voetbalveld sta.”