Nederlandse clubs maken zich op voor cruciale Europese week

Europese week van voetbal

Dick Advocaat pakte na 2 overwinningen met Feyenoord dan toch puntverlies na het gelijke spel in en tegen Groningen, PSV won met 2-1 van Heerenveen en dat Ajax en AZ de clubs zijn die het beste in vorm zijn, bleek wel uit de 4-1 overwinning van Ajax tegen Heracles en de 0-3 zege van AZ tegen het thuisspelende FC Utrecht.

Het weekend was zo slecht nog niet voor de clubs die het Nederlandse voetbal moeten vertegenwoordigen in de Europese week van voetbal. Ajax mag het doen in de Champions League en de andere clubs moeten het laten zien in de Europa League. We blikken alvast vooruit op wat wel eens een cruciale week kan worden voor het Nederlandse voetbal. Onze voetbal prognose? Dat het alles behalve een makkelijke week zal worden voor ‘onze’ clubs tijdens de Europese week van voetbal.

Ajax op bezoek bij Lille

Met gemengde gevoelens wordt er teruggekeken op het 4-4 gelijkspel tegen Chelsea. Lange tijd leek er niets aan de hand toen Ajax de Engelsen van het veld tikte en op een 4-1 voorsprong kwam te staan. Toch zouden 2 discutabele rode kaarten in dezelfde minuut ervoor zorgen dat Ajax meer dan een half uur met 9 man tegen 11 gelijk zou spelen. Daarom moet de Amsterdamse club op woensdag aan de bak tegen het Franse Lille tijdens de Europese week. Er is in elk geval reden tot optimisme. Ajax zit in een enorme flow terwijl er bij Lille sprake is van een crisis. Het eerste duel eindigde met een 3-0 overwinning voor Ajax.

PSV naar Portugal

Waar je niet op zit te wachten als je als club in moeilijke tijden verkeert? Om een tegenstander te treffen die je het leven nog moeilijker probeert te maken. Helaas moeten de mannen van Mark van Bommel eraan geloven, want PSV mag donderdag op bezoek in Lissabon bij Sporting. Of de spelers van PSV zich daar weten te wapenen? Laten we zeggen dat ze met Van Bommel niet het beste voorbeeld is. In 2006 liet ook Van Bommel zich flink gaan tijdens het historische duel tussen Nederland en Portugal. Nog nooit vielen er zoveel kaarten in een wedstrijd als toen: 4 spelers werden met rood van het veld gestuurd na 2 keer geel en 8 andere spelers kregen ook geel.

AZ ontvangt Partizan

Naast Ajax ligt ook AZ op ramkoers en dat is bondscoach Ronald Koeman niet onopgemerkt gebleven. Voor de duels van Oranje tegen Noord-Ierland en Estland werden 2 spelers van Ajax opgeroepen: Calvin Stengs en Myron Boadu, die allebei zouden debuteren in het tweede duel tegen Estland. AZ staat zelfs op nummer 2 in de Eredivisie achter Ajax en doet het ook in Europa goed: het staat tweede, met een achterstand van 2 punten op koploper Manchester United. Deze week moeten de Alkmaarders het opnemen tegen Partizan, de nummer 3 die op bezoek komt in Nederland. Wint AZ? Dan is het gekwalificeerd.

Wisselvallig Feyenoord tegen Rangers

Dat het een wisselvallig seizoen is voor Feyenoord, bleek ook wel in het eerste duel tegen het Schotse Rangers. Met een 1-0 verlies werd de ploeg van toenmalig trainer Jaap Stam weer naar huis gestuurd en onder meer daarom zou Stam niet veel later het veld moeten ruimen voor een andere trainer. De clubleiding kwam daarbij uiteindelijk uit bij Dick Advocaat die sinds zijn aantreden twee keer heeft gewonnen en afgelopen weekend gelijkspeelde bij Groningen. Deze week moeten de Feyenoorders thuis winnen van de Schotten. Zo niet, dan wordt het zelfs voor de populaire Advocaat wel heel erg lastig.