Solidariteit in de voetballerij: voetballers doneren miljoenen

Solidariteit in de voetballerij: voetballers doneren miljoenen

Vaak is er kritiek op voetballers en meestal gaat het daarbij om incidenten die buiten de lijnen plaatsvinden. Toch zijn er ook een hoop voetballers die zich tijdens de coronacrisis van hun beste kant laten zien en dat mag wat ons betreft ook wel onder de aandacht worden gebracht. Ook bij voetballers is er een hoop solidariteit tijdens het coronavirus.

Zo zijn er al verschillende voetballers die donaties hebben gedaan en dan hebben we het niet eens gehad over voetbalclubs die hun stadion ter beschikking stellen als opvang voor geïnfecteerde mensen, of supporters die schitterende eerbetuigingen doen aan het zorgpersoneel. Hieronder nemen we nog een aantal voorbeelden van je door van ditmaal bekende voetballers die laten zien dat ook zij geraakt worden door alle gebeurtenissen.

Internationals Oranje doneren voor amateurvoetbal

Zo is de KNVB samen met de voetballers en voetbalsters van zowel Jong Oranje als Oranje en sponsor ING met een steunfonds gekomen. Daar is gezamenlijk 11 miljoen euro in gestopt. Dit geld is voor de helft bestemd voor het profvoetbal in Nederland, waaronder de Eredivisie, en voor de andere helft voor het amateurvoetbal. Zonder dat geld zullen veel clubs de crisis namelijk niet overleven. Nederlands Elftal-aanvoerder zegt daarover dat je immers “nooit moet vergeten waar je bent begonnen”. In het geval van de sierlijke verdediger is dat de club WDS’19 uit Breda. Juist op dit soort momenten heeft ook het amateurvoetbal in Nederland steun nodig en Van Dijk geeft aan “blij te zijn dat hij nu iets terug kan doen”. Het idee daarachter? Dat ook de jeugd kans maakt op een mooie voetbaltoekomst.

Bayern-spelers Goretzka en Kimmich doneren miljoen euro

Bij onze oosterburen zorgen de Duitse internationals Leon Goretzka en Joshua Kimmich voor maar liefst één miljoen euro aan steun voor de gezondheidszorg. Dat doen ze middels een donatie aan de campagne met de naam ‘We Kick Corona’. Deze fonds ondersteunt de zorg en al het maatschappelijke werk dat daarbij hoort om het coronavirus te verslaan. De spelers van de Duitse topclub Bayern München bedanken daarnaast op Twitter alle mensen die ‘alles geven om de situatie onder controle te houden’. Verder roepen ze fans op om ook een donatie te doen, want, zo zeggen de twee: op het veld kunnen we iedereen verslaan, maar om het coronavirus moeten we met iedereen samenwerken’.

Premier League-sterren schenken aan de zorg

Ook in de Engelse Premier League zien we een mooi voorbeeld van solidariteit van de voetballers gezamenlijk. Samen doneren zij omgerekend 4,5 miljoen euro aan de Britse zorg. Dit komt ten goede van de NHS, de National Health Service, de naam van de zorgdiensten die in dat land tegen het virus vechten. De voetballers willen nu een bijdrage doen aan de mensen zij die het geld het meest nodig hebben, aan de mensen die keihard knokken tegen het virus. Na verschillende overleggen is besloten om het gezamenlijke actief te lanceren om de naam #PlayersTogether. En ook hier is weer zichtbaar wat voor grote rol de samenhorigheid speelt. Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en moeten we het virus samen zien te verslaan: voetbalclubs, spelers, supporters, verpleegsters, iedereen.