Stand van zaken: overleg in Nederland. Bundesliga mogelijk hervat

Stand van zaken: overleg Eredivisie. Bundesliga mogelijk hervat

In onze eigen Eredivisie dateert de laatste wedstrijd alweer van 8 maart 2020 en op een aantal uitzonderingen na, ligt het voetbal in de meeste Europese competities nu helemaal stil. Voorzichtig zijn er al wel wat geluiden dat sommige voetbalcompetities weer hervat kunnen worden en dat biedt toch weer een nieuw sprankje hoop.

In Nederland zal het echter billenknijpen worden. Zo komt premier Rutte met een update over de nieuwe politieke maatregelen die een directe invloed zullen hebben op de Eredivisie. Later deze week hebben ook de vertegenwoordigers van het Nederlandse voetbal overleg over de mogelijke scenario’s. Reden dus om de stand van zaken met je door te nemen.

‘Bundesliga over iets meer dan 2 weken hervat’

Vermoedelijk wordt de Duitse Bundesliga alweer op 9 mei hervat. Dat komt er dus op neer dat er over iets meer dan twee weken alweer gevoetbald wordt in Duitsland, iets dat op dit moment toch wat onwerkelijk lijkt. Wel gelden daarbij belangrijke voorwaarden. Zo is het zeer waarschijnlijk dat de wedstrijden zonder publiek worden afgewerkt. Uiteraard geeft dat niet dezelfde beleving, maar het is in ieder geval iets om naar uit te kijken. Volgens de laatste geruchten zou de competitie dan voor 30 juni uitgespeeld kunnen zijn. De Duitse clubs waren één van de eersten die de trainingen weer zouden hervatten door met kleinere groepjes te trainen en de onderling afstand zoveel mogelijk te bewaren.

Clubs in Spanje mogen weer trainen

Ook in Spanje zijn er weer voorzichtig positieve geluiden. De Spaanse voetbalbond en de Hoge Raad voor Sport zijn in gesprek over het hervatten van de voetbaltrainingen van in ieder geval de professionele clubs. Het overleg vond afgelopen weekend plaats en daarin is naar voren gekomen dat de partijen het erover eens zijn dat de trainingen weer moeten worden opgepikt. Wel is daarbij gecommuniceerd dat de uiteindelijke beslissing afhankelijk van de medische protocollen die in het Zuid-Europese land worden aangeraden. Welke protocollen dat zijn, is vooralsnog niet bekend gemaakt. Tegelijkertijd zijn er geruchten dat het Camp Nou stadion van Barça pas in 2021 pas weer open gaat en dat Real Madrid de duels zal spelen op het trainingscomplex. Aangezien er voorlopig toch geen fans aanwezig kunnen zijn bij een eventuele hervatting van La Liga, zouden er geen problemen zijn om de thuiswedstrijden van Real te verplaatsen naar deze alternatieve plek.

Nederland tussen hoop en vrees

In Nederland zijn we weer afhankelijk van wat politiek Den Haag bepaalt. De kans dat er goed nieuws komt, lijkt echter niet zo heel groot. Dat de lokale burgemeesters tegen een hervatting van de Eredivisie zijn, speelt daarbij ook een rol. Als Mark Rutte dan toch versoepelende maatregelen besluit aan te kondigen, dan is het betaalde voetbal waarschijnlijk als laatste aan de beurt. Dat ook de topclubs zich hebben verzet tegen een continuering van de competitie helpt niet in het vinden van een oplossing. Zo spraken Ajax, PSV en AZ al uit te willen stoppen met de huidige Eredivisie. Donderdag is er een vergadering van de UEFA met alle lidstaten waarna het vrijdag de beurt is aan de Nederlandse voetbalclubs om een beslissing te maken. Onze voetbal voorspelling? Dat het nog lang niet om een definitief besluit zal gaan, maar om een vervolgbesluit.