Toch nog een bekerfinale? De KNVB overweegt het

KNVB toch nog bekerfinale Feyenoord FC Utrecht

Eigenlijk zouden ze op zondag 19 april tegenover elkaar moesten staan in een kolkende Kuip: Feyenoord en FC Utrecht. Vaak beloofd een bekerfinale met één van deze twee clubs al een hoop vuur en passie, laat staan als deze clubs het tegen elkaar moeten opnemen. De meeste voetbalfans in Nederland keken daarom al reikhalzend uit naar de bekerfinale, zij het niet dat het Coronavirus roet door het eten zou gooien.

Net als bij de Nederlandse competitie zou er ook noodgedwongen een streep worden gezet door de bekerfinale. Toch overwegen ze het inmiddels bij de KNVB om de finale toch te laten spelen. Maar voordat de fans van Feyenoord en met name FC Utrecht zich al rijk rekenen, kwam KNVB-directeur Eric Gudde wel met een belangrijke ‘maar’. Onze voetbal prognose is namelijk dat het nogal lastig gaat worden. En dat heeft vooral met FC Utrecht te maken.

Geen ticket voor Europees voetbal

Het betreft dan ook geen officiële finale meer waar de winnaar kans maakt op een Europees ticket. De reden daarvoor heeft weer alles te maken met het feit dat het duel sowieso niet voor 1 september kan worden gespeeld vanwege de beslissingen uit politiek Den Haag. En dat betekent ook meteen dat de plekken voor Europese tickets dan al zijn vergeven. Deze alternatieve opzet zal vooral de Domstedelingen tegen het zere been stoten, omdat ze zich bij FC Utrecht sterk benadeeld voelen door de eerdere beslissing van de KNVB. Daarin werd gesteld dat Willem II (nummer 5) op basis van de ranglijst recht heeft op Europees voetbal. FC Utrecht, de nummer 6 van de competitie, is het daar niet mee eens, omdat het de kans op het gelijktrekken van de stand op het laatste moment zag wegglippen toen de competitie werd stilgelegd vanwege het Coronavirus. De Utrechters hebben namelijk één duel minder gespeeld dan Willem II en beschikken over een beter doelsaldo dan de Tilburgers.    

Dan maar voor de eer?

Hoe Gudde het dan wel voor ogen heeft? Dat het in de finale voor de eer zou gaan, zonder sportieve prijs. Bij de KNVB denken ze daarom aan een openingsduel van het seizoen of een tussentijds galaduel in dan wel september of oktober. FC Utrecht geeft aan deze week weer overleg te hebben met de KNVB, omdat het zich naar eigen zeggen nog altijd niet heeft neergelegd bij de beslissing van de voetbalbond. En Feyenoord? Die vindt het allemaal best. De Rotterdammers zien de wedstrijd graag gebeuren en dat is op zich ook niet zo gek. De ploeg van Dick Advocaat is al geplaatst voor Europees voetbal en zou de finale in eigen stadion spelen. Voor de ploeg uit Rotterdam volstaat een wedstrijd om de eer daarom wel.