“BeNeLiga van de baan”: mogelijk wel toernooi met clubs

BeNeLiga van de baan mogelijk toernooi met clubs

Binnen een hele korte tijd kan er heel veel veranderen, dat hebben we de laatste weken tijdens de coronacrisis wel gezien, evenals tijdens de verlengingen op het EK, en nu wederom met de plannen om de BeNeLiga van de baan te schuiven.

Terwijl nog niet zo heel lang geleden clubs bloedserieus leken te zijn met het voornemen om een gezamenlijke league te organiseren, lijken de plannen inmiddels van de baan. 

Nu een deel van de Nederlandse voetbalclubs heeft aangegeven een alternatieve NL League als een serieuze optie te zien, lijkt de discussie te zijn gesloten – voor nu althans. Tegelijkertijd wordt er wel voorzichtig gedacht aan een andere opzet, namelijk door een onderling toernooi te organiseren. We leggen graag uit hoe dat zit.

Nederlandse clubs gaan voor een NL League

Voetbal International geeft aan dat de Nederlandse clubs niet veel meer zien in een competitie met België. Met de NL League willen de clubs voor een eigen, Nederlandse topdivisie gaan.

Hoewel een gezamenlijke league met België financieel aantrekkelijker zou zijn, hebben clubs als Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, Vitesse en Utrecht twijfels bij de competitie.

De plannen voor een BeNeLiga lijken daarmee een soort van pressiemiddel te zijn geweest om hervormingen in Nederland af te dwingen, zo is VI van mening.

Een samenwerking met België is niet helemaal van tafel: Nederlandse voetbalclubs zouden wel openstaan om een toernooi met de topclubs van beide landen te organiseren.

Vanaf de winterstop zou de Nederlandse top 4 doordeweekse duels spelen tegen de Belgische top 4. 

In elk geval iets

Je kunt tegen de BeNeLiga zijn, maar als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat Nederlandse voetbalclubs zich niet meer kunnen wapenen tegen topclubs uit landen als Spanje en Engeland.

Alleen Ajax kan soms nog bijbenen, maar de andere clubs liggen er vaak al na de groepsfase uit, als ze die überhaupt halen. Door een gezamenlijke competitie te organiseren, komt er toch een kwaliteitsinjectie voor de competitie en het is ook niet helemaal ongewoon.

In de Engelse competitie voetballen ook clubs uit Wales mee terwijl de Verenigde Staten en Canada ook een gezamenlijke voetballeague hebben. Een toernooi met Nederlandse en Belgische clubs is alles behalve ideaal, maar het is in elk geval iets.

Onze voetbal prognose? Hopelijk is dit het begin van toch een gezamenlijke competitie, want elke club met ambitie streeft naar internationaal succes, en niet alleen naar een landelijke titel.