Oranje komt met slap statement over Qatar: “Geen boycot”

Oranje slap statement over Qatar: Geen boycot

Het komt niet helemaal als een verrassing, maar het Nederlands Elftal komt met een wel heel slap statement over het WK 2022 in Qatar: “Er komt geen boycot”. En die slappe houding begint steeds meer mensen in het verkeerde keelgat te schieten. 

Onlangs berichtten we al over de 6500 doden die zijn gevallen in aanloop naar het WK 2022 dat volgend jaar in Qatar plaatsvindt. Wereldwijd leidde dat al tot de roep om het WK te boycotten, maar tot nu toe zijn de reacties vanuit sportbonden nogal slap. Zo ook bij Oranje.

“Met afgrijzen”

Toch stelt de KNVB de publicatie over de overleden gastarbeiders in Qatar “met afgrijzen” te hebben gelezen. “Deze getallen zijn ronduit verschrikkelijk”, geeft de Nederlandse voetbalbond aan. Toch is dat niet genoeg reden voor een boycot en dat heeft ermee te maken dat de KNVB van mening is dat de gastarbeiders zelf ook geen baat hebben bij een boycot. De geldstroom stopt dan helemaal en daar hebben de arbeiders niets aan. Door wel naar Qatar te gaan, kan de regering toch onder druk worden gezet. Oranje wil op “sociaal verantwoorde wijze aan het WK deelnemen”, schrijft de bond. ‘Dankzij het WK staat de situatie in Qatar, die verder gaat dan alleen het WK, nu bij veel mensen op de radar’, wordt gezegd. ‘Dankzij alle aandacht en de diplomatieke inspanningen die wereldwijd worden uitgevoerd, wordt er langzaam vooruitgang geboekt in de situatie van de arbeiders in Qatar.’

Maar wel met een slap verhaal

Mooi verhaal natuurlijk, maar het haalt weinig uit. Coach Frank de Boer en de 30-jarige Georginio Wijnaldum zouden met een even banaal antwoord komen op de vraag van journalisten of er geen actie moest worden ondernomen. Volgens De Boer, die zelf ook 2 jaar lang in het land zou wonen, zijn de verhoudingen er inderdaad “scheef”. Wijnaldum schuift een specifiek antwoord ook voor zich uit en geeft aan dat voetbalfederaties “samen naar het probleem moeten kijken”. Hoewel de misstanden al sinds 2015 worden aangekaart (in 2015 waren al 1200 doden gemeld), geeft de vice-aanvoerder aan dat “we nog aan het begin van de kwalificatie zitten” en dat er “in de loop van het WK nog eens naar gekeken moet worden”. Onze voetbal voorspelling? Dat we bij aanvang van het WK op 7500 doden zitten. 

Toewijzing aan Qatar omstreden

Ondanks de kandidatuur van de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Australië zou de dwergstaat Qatar de voorkeur krijgen. Opmerkelijk, aangezien de infrastructuur in die landen al helemaal gereed was om een sportevenement te organiseren: ook de stadions staan er al. Het WK in Qatar moest bovendien ook verplaatst worden naar de te warme zomermaanden (met temperaturen van 50 graden) naar de winter van 2022 en het is voor de eerste keer dat de FIFA een dusdanig ingrijpende beslissing neemt. Zeven van de acht voetbalstadions moeten van de grond af worden opgebouwd en de meeste daarvan zullen na het wereldkampioenschap geen enkel doel meer hebben voor de slechts 2,8 miljoen inwoners dat het land telt. Om die voetbalstadions te bouwen zijn tot nu toe 6500 doden gevallen en dat aantal lijkt tussen nu en 2022 nog veel verder op te lopen. En tóch gaat het WK naar Qatar.