Relschoppers meteen berecht: celstraffen tot 6 maanden

Relschoppers meteen berecht: celstraffen tot 6 maanden

De straffen zijn misschien niet bijster hoog, maar er is wel meteen gehandeld door het Openbaar Ministerie na de rellen rondom de streekderby tussen NEC en Vitesse.

Rondom dat duel waren er hevige onlusten, zowel binnen- als buiten het stadion. Daarbij werd de politie hevig bestookt door rellende NEC-aanhangers. 

De laatste jaren wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van het snelrecht en in dit geval zal dat ook zijn om een signaal af te geven aan andere hooligans.

Overal in Europa rellen supporters erop los en afgelopen weekend ging het ook in Nederland opnieuw mis. De derby tussen MVV en Roda JC werd gestaakt na rellen op de tribunes en de politie greep daarbij keihard in.

Aanstichter veroordeeld tot 6 maanden cel

Relschoppers die na het Gelderse onderonsje van twee weken geleden een grote rol speelden in de rellen rond het het Nijmeegse Goffertstadion hebben celstraffen gekregen tot een half jaar. De eerste zeven relschoppers stonden dinsdag 2 november 2021 al voor de rechter.

Volgens de lokale Omroep Gelderland is één van de relschoppers, een 20-jarige man uit Nijmegen, veroordeeld tot 6 maanden cel. Hij wordt beschouwd als één van de aanstichters en de rechter wilde een zwaardere straf uitdelen dan enkel een taakstraf.

Volgens de rechter is de celstraf uitgedeeld om “verantwoording te kunnen geven aan de maatschappij”. Er werd in het hele land geschokt gereageerd op het geweld. 

Rellende vader met zoontje aan z’n hand

Een 47-jarige bezoeker die tijdens de rust het Goffertstadion verliet met zijn zoontje om daarna te provoceren bij het uitvak, heeft een gevangenisstraf gekregen van 30 dagen waarvan 15 dagen voorwaardelijk.

Ook moet hij een schadevergoeding van €200 betalen aan een steward die hij aanviel. Twee andere betrokkenen hebben taakstraffen gekregen van 120 uur ieder, en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voor hun rol bij de rellen.

Van één van de verdachten kon niet worden bewezen dat hij aanwezig was bij de incidenten. Hij kreeg vrijspraak. Twee zaken lopen nog en de komende dagen zullen er nog 15 andere verdachten moeten voorkomen via het snelrecht. Onze voetbal voorspelling?

Dat er de komende tijd steeds meer relschoppers moeten verschijnen voor de rechter. Na 1.5 jaar zonder fans in de stadions, komen alle frustraties er nu ineens uit.